Persberichten
Europadag 2023: de internetsnelheden op ons continent
Of we nu thuis werken, op de bank tv kijken of in de keuken een recept opzoeken, we zijn bijna altijd online. En dat doen we het liefst met een steeds hogere datasnelheid, overal in Europa. Maar groeit die datasnelheid ook echt? Het antwoord vinden we terug door vandaag, op Europadag, eens te kijken naar de internationale internetsnelheden en deze te vergelijken.
Europese prestaties op globale schaal
In welke landen surf je het snelst op het internet? Deze vraag kan worden beantwoord met behulp van de snelheidsranglijsten van Ookla, het bedrijf achter Speedtest.net, een van de vooraanstaande platforms voor snelheidsmetingen. Ookla publiceert jaarlijks de Speedtest Global Index (geüpdatet voor maart 2023). Daaruit blijkt dat Singapore – net als vorig jaar – de absolute koploper is als het gaat om vaste breedbandverbindingen. Gemiddeld worden daar stevige downloadsnelheden van 235,4 Mbps en uploadsnelheden van 200,71 Mbps gemeten.
Maar ook in Europa zijn zulke hoge verbindingssnelheden haalbaar. Althans, voor mensen in Denemarken. Het koninkrijk is de Europese aanvoerder en belandt wereldwijd op de vijfde plaats met gemiddelde downloadsnelheden van 203,78 Mbps en uploadsnelheden van 109,86 Mbps. Wat betreft mobiele internetsnelheden is Noorwegen de koploper van Europa: dit Scandinavische land staat wereldwijd op een mooie derde plek, onder de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, met gemiddelde downloadsnelheden van 143,55 Mbps en uploadsnelheden van 20,26 Mbps.
Waar staat Nederland?
In Nederland maken we wel degelijk voortgang, zo is te zien. De Speedtest Global Index toont gemiddelde download- en uploadsnelheden van 128,64 en 40,99 Mbps voor vaste verbindingen in Nederland, goed voor een 22e plek, drie hoger dan vorig jaar. Op mobiel gebied zijn we zelfs gestegen van de achtste naar de zevende plek, met gemiddelde download- en uploadsnelheden van 114,19 en 17,91 Mbps.
Volgens de breedbandstatistieken van de OESO (gepubliceerd in februari 2023) beschikt 27,25 procent van de huishoudens in Nederland over een glasvezelverbinding. Er is dus nog veel te doen op dit gebied, zeker gezien landen als Polen (37,37 procent), Frankrijk (51,36 procent) en Spanje (81,22 procent) al ver op ons voorlopen.
Positieve ontwikkelingen
Over het algemeen is er wel goed nieuws: volgens de berekeningen van Ookla is de downloadsnelheid voor vaste verbindingen vorig jaar wereldwijd met iets meer dan 28 procent gestegen. De analyse van de Speedtest Global Index toont ook een stijging voor uploads. De wereldwijde infrastructuur ontwikkelt zich dus best snel om aan de voortdurend toenemende behoefte aan bandbreedte te voldoen. Dit wordt ook bevestigd door de breedbandstatistieken van de OESO, die stelt dat het aantal breedbandaansluitingen in de 38 aangesloten landen tussen juni 2021 en juni 2022 met 12,3 procent is gestegen.
Getting the most out of an Internet connection
Met de toenemende vraag naar snel internet is het voor gebruikers des te belangrijker om het maximale uit hun bestaande internetverbinding te halen. In veel huishoudens bereikt echter slechts een fractie van de mogelijke bandbreedte de apparatuur. Dit komt vooral doordat WiFi in woningen wordt vertraagd door plafonds of muren. De ultramoderne netwerkoplossingen van powerline-pionier devolo bieden hiervoor uitkomst. De handige adapters uit de devolo Magic-productserie zijn bijvoorbeeld eenvoudig in de stopcontacten van huishoudens te installeren en werken, afhankelijk van wat nodig is, als netwerkaansluitingen met gigabitsnelheid of als krachtige access points met WiFi 6. De adapters maken gebruik van de elektrische bedrading om zonder onderbrekingen gegevens over te dragen. Daarom zijn Powerline-adapters goed geschikt voor netwerken in grotere woonruimtes.
Een alternatief voor kleine en middelgrote woonruimtes, zoals bijvoorbeeld flats, zijn de devolo WiFi 6 Repeater 3000 en de devolo WiFi 6 Repeater 5400. Beide apparaten breiden het WiFi-signaal uit en kunnen met hun mesh-functie naadloos worden geïntegreerd in bestaande draadloze netwerken.