Wat is een gastnetwerk?

 

Een gastnetwerk is een aparte, afgezonderde internettoegang met beperkte functionaliteit binnen jouw netwerk. Het werkt via dezelfde router, maar gebruikt een eigen IP-adres. Vrienden en gasten in huis kunnen op die manier comfortabel internet gebruiken zonder toegang te hebben tot het eigenlijke netwerk en de bijbehorende apparaten.

 

Vooral bij regelmatig bezoek is zo'n gastnetwerk buitengewoon handig. Het verschilt op het gebied van gemak en veiligheid van het standaard WiFi-netwerk - en zowel voor jou als gastheer als voor jouw gewaardeerde bezoek biedt het duidelijke voordelen. Welke voordelen dat zijn en hoe je het meeste uit jouw gastnetwerk haalt, lees je in de volgende alinea's.

Eine junge Frau zeigt ihrem Freund beim Abendessen etwas auf Ihrem Smartphone.

Welke voordelen heeft een gastnetwerk?

 

1. Veiligheid

Wanneer je een gastnetwerk opzet, verhoogt dit de veiligheid van je hele thuisnetwerk. Je bezoek heeft dan toegang tot internet, maar niet tot de routerconfiguratie, gedeelde mappen, printers of andere delen van het netwerk. In het ergste geval, als er kwaadaardige software op de smartphone van een gast staat, kan deze zich niet zomaar verspreiden in je thuisnetwerk en andere apparaten besmetten.

 

Kortom: je gasten kunnen het WiFi gebruiken zonder mogelijk het archief met familiefoto's, vertrouwelijke thuiswerkdossiers of andere aspecten van je thuisnetwerk in gevaar te brengen.
 

2. Gemak

Met een gastnetwerk hoef je je privé WiFi-wachtwoord niet prijs te geven en vereenvoudig je tegelijkertijd het aanmeldingsproces voor je gasten. Zo kun je het hoofdwachtwoord zo veilig mogelijk maken, zonder je bezoek na het dessert te overladen met ingewikkelde wachtwoorden van 20 tekens.

 

Onze tip: Het aanmeldingsproces voor gasten wordt bij sommige routermodellen en WiFi-versterkers van devolo bijzonder eenvoudig gemaakt met een QR-code.

3. Controle

 

Als je het precies wilt nemen, kun je zelfs bepalen welke websites gasten via jouw WiFi kunnen bezoeken - of beter gezegd: welke niet. Ook heb je vaak de mogelijkheid om maximale bandbreedtes toe te wijzen aan je primaire en gastnetwerk. Zo kun je bijvoorbeeld de snelheid beperken waarmee je bezoek surft, als dit mogelijk het netwerk te zwaar zou belasten

Gast-WiFi opzetten: basisstappen en tips

 

Veel routers bieden de mogelijkheid om een WiFi-netwerk voor gasten in te stellen. De exacte stappen hangen af van je routermodel of internetprovider, maar de volgende basisstappen zouden je naar het doel moeten leiden.

Een gastnetwerk aanmaken via de router- of provider-app

Met behulp van een speciale app van je routerfabrikant of provider wordt het beheren van een thuisnetwerk bijzonder eenvoudig. De sectie voor "Gastnetwerk" zou prominent aanwezig moeten zijn, waardoor je het gast-WiFi-netwerk gemakkelijk kunt activeren. Voer de gewenste naam in voor het gastnetwerk, samen met een (veilig maar bij voorkeur eenvoudig) wachtwoord, en bevestig je wijzigingen. Het gast-WiFi-netwerk zou dan klaar moeten zijn voor gebruik en gemakkelijk zichtbaar moeten zijn voor je gasten in de lijst met beschikbare WiFi-netwerken op hun smartphones.

 

Als je router geen eigen app heeft, kun je kiezen voor de wat meer traditionele methode via de routerconfiguratie via een webbrowser. Voer eenvoudigweg het IP-adres van de router in de adresbalk van de browser in en voer vervolgens de inloggegevens van de router in, vaak te vinden aan de onderkant van het apparaat. Eenmaal succesvol ingelogd, zou je de optie voor het gast-WiFi-netwerk moeten vinden onder een van de menu-items zoals "Netwerkinstellingen" of iets vergelijkbaars.

 

Als de gasttoegang niet te vinden is in de app of het routermenu, ondersteunt je routermodel waarschijnlijk deze functie niet. In dat geval kun je een WiFi-versterker gebruiken in combinatie met de handige Home Network App van devolo om het gast-WiFi-netwerk eenvoudig op te zetten.
 

Beschikbare bandbreedte beheren

Alle apparaten in een thuisnetwerk delen een beperkte bandbreedte – en de verdeling hiervan kan worden beheerd in het configuratiemenu van veel routers. Wil je niet dat de kinderen met hun online spellen de datadoorvoer van je gasten verstoren? Of juist andersom, dat je gasten door data-intensief streamen of soortgelijke toepassingen het hele thuisnetwerk vertragen?

 

Dan kun je prioriteiten instellen bij de verdeling van de bandbreedte ten gunste van specifieke gebruikers en toepassingen. Afhankelijk van het routermodel kun je bijvoorbeeld instellen dat er meer bandbreedte beschikbaar is voor thuiswerk dan voor entertainment, of dat het hoofdnetwerk meer bandbreedte heeft dan het gast-WiFi.
 

Lijst van netwerkdeelnemers controleren

De meeste router-apps en configuratiemenu's bieden een overzicht van de deelnemers aan het netwerk die eerder met jouw WiFi zijn verbonden geweest. Heb je ooit je internetverbinding gedeeld met de buurman boven, die nu (bewust of onbewust) nog steeds bandbreedte opslokt? Dan kun je deze ongewenste gebruiker uit het netwerk verwijderen, zodat er meer bandbreedte beschikbaar komt voor jou en je gasten.

 

Over gasten gesproken: ook hen kun je vriendelijk maar beslist uit het hoofdnetwerk verwijderen en bij het volgende bezoek de inloggegevens van het verse gast-WiFi-netwerk aanbevelen.
 

Je WiFi-gasttoegang bewaken en beperken

Verwacht je kinderen op bezoek? Dan kun je je WiFi-gasttoegang monitoren en in het menu van je router (meestal) vooraf ouderlijk toezicht instellen, waarmee websites van bepaalde categorieën (zoals volwassenenentertainment) worden geblokkeerd. Ook kun je de gast-WiFi beperken in tijd en internet alleen op bepaalde tijden beschikbaar stellen. Of zelfs specifieke URL's blokkeren als je het internetgebruik van je kleine (of grote) gasten extra wilt controleren.
 

Bonus: Voor optimale ontvangst zorgen

Wil je het je gasten zo aangenaam mogelijk maken? Misschien heb je zelfs ruimte voor een logeerkamer? Dan is het ideaal om ervoor te zorgen dat je bezoek overal een sterk WiFi-signaal heeft. Je kunt bijvoorbeeld onze basisadviezen volgen om WiFi-zwaktes te verhelpen, een extra toegangspunt plaatsen of – de eenvoudigste en meest elegante oplossing – onze Powerline-technologie gebruiken om het WiFi-signaal rechtstreeks naar de logeerkamer te brengen.

De ideale gast-WiFi met devolo:

Sterk signaal en eenvoudige installatie

 

Je kunt elk stopcontact in je leefruimte omtoveren tot een eigen toegangspunt voor krachtig WiFi. Het magische woord: Magic Powerline. De efficiënte thuisnetwerkuitbreiding van devolo maakt gebruik van de stroomleiding in je huis om het internet signaal door de hele woonruimte te transporteren. Gewoon een adapter in de buurt van de router plaatsen en een andere in de kamer naar keuze – en klaar.

 

Of het nu gaat om snel even Wikipedia checken tijdens het avondeten, social media op het toilet, of een nachtelijke Netflix-stream in de logeerkamer: Met devolo genieten je gasten overal van sterk WiFi.

Ein devolo Powerline-Adapter bringt das WLAN bis ins Gästezimmer.

Home Network App – de metgezel voor jouw gast-WiFi

 

De Home Network App van devolo is een geweldige tool voor het beheren van je thuisnetwerk, inclusief het opzetten van een gast-WiFi. De bijbehorende optie is gemakkelijk te vinden en te gebruiken.

 

Zodra je een WiFi-naam (SSID) en wachtwoord hebt ingesteld, kun je deze op de gebruikelijke manier delen met je gasten - of je kunt hen gewoon de gegenereerde QR-code geven voor een nog snellere en handigere manier om in te loggen.

 

Naar de Home Network App

Onze aanbeveling: devolo Magic 2 WiFi 6

 

  • Overal internet, doorheen plafonds en muren - dankzij de Powerline-technologie
  • WiFi 6 Access Point met WiFi-snelheden tot 1.800 MBit/s
  • Powerline-snelheden tot 2.400 MBit/s
  • Voor middelgrote tot grote woonruimten (meerdere verdiepingen)
  • Efficiënt, parallel gebruik van data-intensieve toepassingen (bv. 4K streaming)
  • 2 LAN-uitgangen per adapter voor optioneel Ethernet-gebruik
     

Ontdek meer

Voor streaming, surfen, gamen en zelfs voor het thuiskantoor:

devolo levert krachtige WiFi voor het hele huis.

 

Naar het toepassingsoverzicht